Get your own Digital Clock

Monday, October 12, 2009

di SEbalik kisah SUSU IBU...

Haaa....ni kisah benar dan menarik nih! CUME nak berkongsi ngan pembace2 dan rakan2 blogger ku... Citer dia camni .....

Alkisah pada suatu masa, di sebuah hospital bersalin di Amerika. Maka ada 2
orang ibu yang melahirkan sorang anak lelaki dan sorang lagi anak pompuan
Masalahnya, kedua-dua ibu tadi, mengaku yang mereka melahirkan anak
lelaki tersebut ! Ni kes berebut anak lelaki le.... Oleh kerana mereka
melahirkan pada waktu dan masa yang sama, maka timbul le sedikit masalah bagi menentukan ibu yang sebenar bagi anak lelaki tersebut.

Pada waktu tersebut, tiada lagi ujian DNA. Maka doktor pakar dari Amerika bertanya le pada kawan dia, sorang doktor dari mesir,macam mana nak selesaikan masalah tersebut. Dia orang dah buat ujian darah dah, malangnya, kedua-dua ibu tersebut mempunyai kumpulan darah yang sama. Lagi rumit masalah tersebut!

Maka doktor Amerika tu tanya le doktor dari mesir,macam mana nak selesaikan masalah ni, sebab dia dengar orang kata Islam dan Al-Quran ni agama yang sempurna, dan setiap masalah ada penyelesaiannya di dalam Al-Quran.Maka terkedu le doktor dari mesir tuh! Nak tak nak, doktor dari mesir tu, ajak doktor Amerika tu berjumpa dengan sorang kawannya, iaitu seorang ulama terkenal dari mesir.

Maka ulama dari mesir tu tanya le apa masalahnya.


Setelah diceritakan segalanya, maka ulama mesir tersebut tersenyum.
Korang nak tau tak, apa yang dia suruh buat ? Alah... bukannya suruh potong dua macam dalam citer melayu lama tuh ! Ulama mesir tadi suruh diperah susu kedua-dua ibu yang melahirkan anak tadi! Dan dibuat ujian tentang kandungan kalsium, zat galian dan sebagainya!


Setelah selesai ujian, mereka diminta membawa keputusan ujian dan berjumpa semula dengan ulama tersebut. So, setelah dapat keputusan ujian, maka mereka pun bertemu semula dengan ulama tersebut.

Nak tau apa keputusannya ? Salah satu dari susu ibu tersebut, mengandungi 2 kali ganda bahan-bahan seperti kalsium, zat galian dan apa-apa yang sepatutnya berada di dalam susu ibu.


Maka ulama mesir tersebut berkata, ibu yang mempunyai susu yang mempunyai bahan-bahan 2 kali ganda itulah ibu sebenar kepada anak lelaki tersebut..


Maka doktor amerika tadi bertanya, apa buktinya di dalam Al-Quran..


maka ulama mesir memberitahu bahawa, bahagian untuk anak lelaki itu adalah 2 kali ganda dari anak perempuan, begitu jugalah dalam soal pembahagian harta pusaka. Jadi, oleh kerana itu adalah hukum Allah, susu ibu juga merupakan 'harta', maka untuk anak lelaki, adalah 2 bahagian, berbanding untuk anak perempuan !Semoga menjadi panduan buat kita semua......*bling-bling= minggu nie full ngan disscussion, submit assingment n full ngan
presentation.. wuuuuu~~ *

2 pengunjung istana:

Musafir Melayu said...

salam
hebat cerita ni. minta izin dikongsi bersama yg lain :)

aNis ™ said...

salam.. amek la... xde masalah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...